Magazin - Nasveti za nepozaben prvi zmenek
Prijava

Nasveti za nepozaben prvi zmenek naslednji >< nazaj

Nasveti za prvi zmenek, ki vam jih podajamo, veljajo za vse – za tiste, ki ste bili v dlje trajajoči zvezi, za tiste, ki že nekaj časa niste bili na zmenku, in tudi za tiste, ki hodite na zmenke, pa do sedaj še niste bili dovolj uspešni. Marsikdo meni, da je spoznati nekoga in oditi na zmenek nekaj povsem spontanega in da se za to pravzaprav ni potrebno posebej pripravljati. Res je, da ljudje kot družbena bitja nenehno spoznavamo nove ljudi in navezujemo stike, a nekaterim lahko to iz takšnih in drugačnih okoliščin povzroča stres in nelagodje. Z nasveti in napotki vam želimo pomagati prebroditi ta začetni strah in morebitno zadrego. Na prvem zmenku nikakor ne bi smeli biti živčna razvalina in nesproščeni; na prvem zmenku morate biti sproščeni, takšni, kot ste, saj lahko pred vami sedi oseba, ki bo postala vaš dober prijatelj ali celo partner.

Predlagajte lokacijo zmenka
Idealen prvi zmenek traja ravno toliko časa, da ugotovite, ali želite to osebo še kdaj videti in jo bolje spoznati, zato izberite prostor in čas, kjer se boste počutili prijetno in udobno. Nič ni narobe, če si zaradi hitrega tempa in številnih obveznosti v službi zaželite zmenka ob kavici v vašem najljubšem lokalu oz. kavarni. Pravilo ''manj je več'' velja tudi za prve zmenke.

Obleka naredi človeka
Četudi ste se dogovorili za zmenek v nevtralnem okolju, kot je npr. kavarna, namenite dovolj pozornosti tudi vašim oblačilom. Da bi se počutili kar se da najbolje, si lahko omislite novo frizuro. Moškim priporočamo, da oblečejo lepo krojeno jakno ali plašč – tako bodo videti privlačneje in ramena bodo videti širša. Ženske, ve pa obujte najljubše čevlje s petko in oblecite obleko ali bluzo, zaradi katere boste videti bolj ženstveno in glamurozno.

Bodite kar se da pozitivno naravnani in nasmejani
Nasmeh in pozitivna energija avtomatsko spodbudita pozitiven odziv pri drugih ljudeh, zato bodite čimbolj sproščeni in pozitivno naravnani na prvem zmenku. Ne dajajte negativnih opazk glede vašega videza ali preteklih razmerij, še posebej pa ne govorite o svojih trenutnih težavah v osebnem življenju. Iščite pozitivne trenutke in stvari. Če boste samozavestni in optimistični ter imeli pozitiven odnos do sebe, svoje službe in življenja, boste bolj prijetna, zanimiva in zabavna družba.

Uživajte na zmenku
Poskusite se sprostiti in zabavati na zmenku. Če se izkaže, da izbira restavracije ali lokala ni bila posrečena, se ne pritožujte. Prav tako pa ne lažite ali preveč hvalite lokala – ostanite nevtralni. Če je lokal oz. restavracijo izbrala osebo, s katero ste na zmenku, poiščite nekaj, kar lahko pohvalite glede lokala oz. podate kompliment. Pogovor začenjajte z vprašanji glede vrednot in občutkov in ne z vprašanji o dejstvih; npr. vprašanje ''Kaj ti je všeč pri tvoji službi?'' je odprtega tipa in lahko pričakujete daljši odgovor, kot če preprosto vprašate ''Kje si zaposlen?''.

Ne govorite o bivših
Prvi zmenek ni prostor in ne čas, da bi govorili o bivših partnerjih in zvezah. Na prvem zmenku se posvetita spoznavanju drug drugega. Če vas sogovornik vpraša, zakaj ste se z bivšim partnerjem razšli, odgovorite kratko in diplomatsko, npr. ''želela sva si različne stvari''. Tudi če vaš sogovornik začne govoriti o bivšem partnerju oz. zvezi, najdite način, da neopazno speljete temo drugam – o tem boste v prihodnosti imeli še dovolj časa govoriti.

Bliža se konec zmenka
Zmenek končajte v pozitivnem odnosu. Če želite osebo ponovno videti, ji to povejte! Če ste sramežljivi in želite najprej izvedeti, kaj meni druga oseba, recite nekaj takega kot ''lepo te je bilo spoznati in zares sem se imel lepo''. Če ste prepričani, da osebe ne želite bolje spoznati, ji to povejte, vendar ne pregrobo. Recite ''užival sem, vendar nisi to, kar iščem''. Ne dajajte lažnih obljub – ne obljubite, da boste osebo poklicali, če je ne boste oz. ne nameravate. Iskrenost in poštenost sta vaši zaveznici.

Slovo na prvem zmenku
Pri slovesu se pogosto znajdemo v zadregi, saj nikoli ne vemo, ali je dovolj le stisk roke, ali objem ali morda celo poljub. Če se želite prepričati, ali si oseba želi poljuba za lahko noč, nežno položite roko na njeno roko. Če se bo s telesom rahlo nagnila proti vam, je to znak, da je morda pripravljena na poljub. Če se obrne stran od vas, pomeni, da ne. V vsakem primeru se zahvalite za prijetno srečanje. Če ne pride do poljuba, ne smatrajte tega kot zavrnitev; nekateri pač želijo, da se stvari odvijajo počasneje.

Zmenek je končan – kako naprej
Če želite osebo ponovno videti, naredite prvi korak. Telefonski klic dan po zmenku bo prijetno presenečenje.

Nenazadnje pa, pustite, da se stvari odvijajo v svojem tempu. Ne zgodi se vedno, da že takoj na prvem zmenku začutite, da si želite resnega razmerja s prav to osebo. Ne hitite in ne pritiskajte nase. Pojdite na več zmenkov, saj boste tako imeli več možnosti, da srečate in spoznate osebo, s katero boste resnično želeli razviti intimnejši odnos. Naj bo vaša preteklost vir vaših izkušenj in znanja, zavedajte se, da ste oseba, ki je v življenju naredila ogromno zanimivih stvari in da lahko bodočemu partnerju veliko ponudite.

Več o tem boste izvedeli na naših delavnicah na to temo "Strategije dobrega zmenka, Kemija na prvem zmenku in Zapeljevanje".

Hitri zmenki

Kaj so hitri zmenki Hitri zmenki so namenjeni spoznavanju in zabavi ob večernih sr Preberi več

Kako pristopiti do ženske in začeti pogovor

Za marsikaterega moškega je pristopiti do ženske in začeti pogovor ena izmed stvari, ki jim povzročajo največ ži Preberi več

Kdo plača na prvem zmenku?

Pri temi denar lahko do zadreg pride tudi med najboljšimi prijatelji, kaj šele na prvem zmenku z osebo, ki je pravzaprav ne poznate. Znajdete se Preberi več

Nasveti za dober poljub

Poljubljamo se v povprečju več kot 110.000 minut v življenju, zato je pomembno, da tudi tej temi namenimo nekaj pozornosti, saj lahko do poljuba Preberi več

Kaj vprašati na prvem zmenku

Je pred vami prvi zmenek z osebo, ki vam je zelo všeč? Pripravili smo nekaj predlogov, ki vam bodo pomagali začeti in ohranjati pogovor. Preberi več

Nasveti za nepozaben prvi zmenek

Nasveti za prvi zmenek, ki vam jih podajamo, veljajo za vse – za tiste, ki ste bili v dlje trajajoči zvezi, za tiste, ki že nekaj časa niste b Preberi več

Skrivnost dobrega prvega vtisa

Se sprašujete, kako naerediti dober prvi vtis?Tistih prvih nekaj trenutkov je izjemne Preberi več