Magazin - Samski in čas dopustov
Prijava

Samski in čas dopustovnaslednji >< nazaj

Tudi čas dopustov zna biti izziv, tako za pare kot za samske. Nekaterim to predstavlja odhod na dopust, drugim odhod iz dopusta.

V četrtek, 6. 8. 2020, smo na socialnih omrežjih izvedli raziskavo o dopustniških navadah samskih. Rezultate in ugotovitve smo strnili v spodnjem besedilu.

Na vprašanje, ali samski enako pogosto dopustujejo kot pari in družine z otroki, so sodelujoči v 55 odstotkih izbrali odgovor manj pogosto, kar nas ni presenetilo. Najprej bi morali definirati sam pojem 'dopust', saj se ga lahko razume precej široko. Za nekatere to pomeni obisk gora ali morja za en teden ali več, nekateri ga izkoristijo za dokončanje magistrske naloge ali preurejanje doma, spet drugi kot tri tedenski obisk eksotičnih krajev, nekateri pa so navdušeni nad podaljšanimi vikendi, ki jih tekom poletja preživljajo vsakič drugje. Možnosti interpretacije je prav toliko, kot je tudi posameznikov, ne glede na to, ali so samski ali ne.

Na začetku nas je presenetil rezultat na vprašanje, s kom se samski odpravijo na dopust, saj se kar 53 odstotkov sodelujočih na dopust najraje odpravi s prijatelji in 14 odstotkov s starši. Rezultat je pričakovan, saj je bilo največ sodelujočih v raziskavi starih med 18 in 29 let (kar 43 %). Po naših izkušnjah starost pri samskih pomembno vpliva na izbiro in odločitve povezane z dopustom. Samska oseba stara med 18 in 30 let je obkrožena z več samskimi in bo lažje našla družbo prijatelja (ali skupino samskih prijateljev) za dopust, medtem ko bo npr. samska ženska pri 35 letih težje našla samsko prijateljico, s katero se bo uspela, glede na svoje želje, ki so s starostjo vedno bolj definirane, interesno, časovno, terminsko in tudi finančno uskladiti. Samski se povsem sami na dopust odpravijo le v 23 odstotkih.

Naslednji, precej pomemben dejavnik poleg starosti pri samskih je splošna interakcija z ljudmi, ki jo nekateri potrebujejo več, drugi manj, eni lažje navezujejo stike s tujci, drugi težje, nekateri sploh ne.

Posledično nas niso presenetili odgovori na vprašanje glede trajanja dopusta, saj se samski v veliki meri odločajo za več enodnevnih izletov (32 %), najpogosteje pa za vikend izlete (34 %). Manjši odstotek samskih se odloči za enotedenski dopust (24 %), za daljša potepanja pa se jih odloči le 10 %.

Prav tako nas ni presenetil rezultat na vprašanje, kje samski najraje preživljajo dopust, saj je skoraj polovica sodelujočih odgovorila, da se najraje odpravijo na enodnevne ali vikend izlete po Sloveniji (47 %), v sosednje in bližnje države (po Evropi) se jih odpravi 36 % in le za 6 % sodelujočih samskost ni ovira in potujejo po svetu.  11 odstotkov samskih pa se sploh ne odpravi na dopust.

Menimo, da je pri samskih odločitev glede dopustov v precejšnji meri odvisna tudi od tega, ali sodijo med tiste samske, ki so samskost vzeli kot zavestno odločitev in način življenja ter v tem neizmerno uživajo, ali so morda samski, ker je tako pač naneslo in si v bistvu zelo želijo partnerja.

V obeh primerih pa je dobro samskost izkoristiti kot priložnost, da naredijo nekaj zares pozitivnega, posebnega in koristnega zase in za svojo osebnostno rast, ne glede na starost in ostale omejujoče dejavnike. Npr. če želi kdo prepotovati Evropo s kolesom, vendar je samski in brez družbe, kar pogumno, saj nikoli ne vemo, kaj vse bomo doživeli na poti. Vsi vemo, da se najlepše stvari zgodijo, ko najmanj pričakujemo.

Ob tej priložnosti vas želimo opomniti, da so različni dogodki za samske idealna priložnost za nova poznanstva, zato vas želimo povabiti v družbo drugih samskih na prihajajoče dogodke, kot so enodnevni izleti, plesni tečaji za samske, hitri zmenki... se vidimo kmalu.
Več o spoznavnih dogodkih za samske si poglejte TUKAJ.

Hitri zmenki

Kaj so hitri zmenki Hitri zmenki so namenjeni spoznavanju in zabavi ob večernih sr Preberi več

Kako pristopiti do ženske in začeti pogovor

Za marsikaterega moškega je pristopiti do ženske in začeti pogovor ena izmed stvari, ki jim povzročajo največ ži Preberi več

Kdo plača na prvem zmenku?

Pri temi denar lahko do zadreg pride tudi med najboljšimi prijatelji, kaj šele na prvem zmenku z osebo, ki je pravzaprav ne poznate. Znajdete se Preberi več

Nasveti za dober poljub

Poljubljamo se v povprečju več kot 110.000 minut v življenju, zato je pomembno, da tudi tej temi namenimo nekaj pozornosti, saj lahko do poljuba Preberi več

Kaj vprašati na prvem zmenku

Je pred vami prvi zmenek z osebo, ki vam je zelo všeč? Pripravili smo nekaj predlogov, ki vam bodo pomagali začeti in ohranjati pogovor. Preberi več

Nasveti za nepozaben prvi zmenek

Nasveti za prvi zmenek, ki vam jih podajamo, veljajo za vse – za tiste, ki ste bili v dlje trajajoči zvezi, za tiste, ki že nekaj časa niste b Preberi več

Skrivnost dobrega prvega vtisa

Se sprašujete, kako naerediti dober prvi vtis?Tistih prvih nekaj trenutkov je izjemne Preberi več